Over Zit-In /

'Makers'

Spelmakers!

De jongeren waarmee we werken inspireren ons mateloos. Ze bezitten een enorme veerkracht en creatieve, technische en sociale talenten. We zien echter ook dat er blijvende uitdagingen zijn waarmee zij geconfronteerd worden.Vanuit hun eigen kracht bieden we vanaf 2018 (pilootjaar) een vierjarig groeitraject aan dat focust op mogelijkheden, verbinding, zelfleiderschap, plezier en creatie.

Met onze groep gaan we aan de slag om de jongeren op te leiden tot ‘Spelmakers’. Hiermee bedoelen we dat de jongeren het heft in eigen handen nemen en hun talenten en interesses op een speelse manier gaan vergroten. We bieden hen een uitdagend parcours aan vol met creatieve en actieve technieken en invalshoeken. We zetten hierbij in op alle zintuigen. Zo kunnen de jongeren gaan verkennen in geluid, taal, beeld, beweging,...

In ons eerste werkjaar (2018) zullen we met onze groep jongeren samen een rijdend atelier bouwen, geïnspireerd op het concept van Tiny Houses en gebouwd met zo ecologisch mogelijk materiaal en technieken. Dit atelier kan telkens aangepast worden aan onze projecten (we kunnen er gras op laten groeien, er een repetitiekot van maken, of een volwaardige keuken,...). Dit atelier vormt onze basis in de toekomst. Het laat ons toe om nieuwe plekken te ontdekken en zelf tot bij partners, jongeren en publiek te komen, in plaats van omgekeerd. Dit atelier vormt ons speelbord.

We blijven ook ateliers aanbieden met verschillende creatieve technieken: graffiti, muziek, zeefdruk, poëzie, beeldhouwen, dans,... Alles wat onze jongeren inspireert en interesseert staat op het menu. Hiervoor nodigen we telkens artiesten uit die hun kennis van zaken met onze jongeren willen delen.

Elk jaar sluiten we af met een fijn feest. De jongeren verzamelen wat ze hebben geleerd, gebouwd, opgenomen… en kiezen een methode om dit allemaal te delen met het publiek. Dit kan een expo zijn, maar evengoed een boek, een projectie, een film,...

Een belangrijke doelstelling in dit traject is dat jongeren zich spelend en creërend gaan engageren in de samenleving. Door het aanreiken van een brede en professionele ondersteuning hierin, willen we hen voldoende vertrouwen schenken om ondernemers te worden van hun eigen leven. We hebben zelfs een samenwerking met een hogeschool die hen wil ondersteunen in het ondernemerschap mochten ze dit ook beroepsmatig willen uitproberen!

Het ganse traject wordt begeleid door mensen met kennis van zaken (kunstenaars, leerkrachten, vakmensen,...). Zij geven hun know-how door zodat de jongeren hiermee hun eigen ideeën vorm kunnen geven. Daarnaast zijn er altijd 2 coaches aanwezig om het groepsproces en de individuele groei te ondersteunen. We nodigen eveneens artiesten uit die de jongeren kunnen uitdagen om voor hun huisje ook ‘outside the box’ te gaan denken. Door het werken met zoveel verschillende partners uit sectoren als de hulpverlening, onderwijs, en kunsten zullen ze zich alvast door een ruim netwerk ondersteund weten.

Een bijzonder luik aan dit traject is dat we outdoortechnieken gebruiken om de jongeren uit te dagen hun krachten en valkuilen te leren kennen. We vertrekken op elk niveau ervaringsgericht leren en ontdekken.

We zijn nog volop bezig met de puntjes op de i voor dit project. Ben je al wat getriggerd, loopt je hoofd over van de vragen en bedenkingen of heb je nu al goesting om mee te doen, laat zeker iets van je horen!Nieuwsgierig geworden of kriebelt het om mee te doen?

Ken je organisaties (of ben je er zelf één) die ons kunnen helpen het bouwproces zo goed mogelijk te laten verlopen?

Laat dan hier je gegevens achter!