Over Zit-In /

Maak kennis met Zit-in en ons team

Zit-In!

Zit-in is een inspirerende plek waar alles mogelijk is. Met onze creatieve projecten willen we de wereld een beetje mooier en anders maken. We werken in de eerste plaats met jongeren die het door omstandigheden net dat beetje moeilijker hebben (dat kan op verschillende terreinen het geval zijn). Jongeren maken plezier en gebruiken geluid, techniek, beeld en taal om hun eigen verhaal te vertellen, op de manier die zij willen!

Zit-In is een sociaal-culturele vzw die geboren is uit ‘goesting’. We zijn allemaal gedreven mensen met een visie en genoeg ‘hoek af’ om zinvolle, maar leuke dingen te doen. Onze ontmoeting leidde tot een uitwisseling van datgene waar we in geloven en dat wat we graag anders zouden doen. De stap naar ‘zelf iets opbouwen’ was daarna snel gezet en de vzw Zit-In was geboren.

Wat doen we precies

Gedurende een project wordt er met een groep een zekere periode gewerkt in de richting van een gezamenlijk doel. Een voorbeeld daarvan is ‘Re-Sit’, het eerste project van de vzw. Een 6-tal maanden hebben we met 12 jongeren gewerkt aan het vertrek naar de ideale wereld, onze Punika-Oase. Een vlot bouwen, zeilen maken met graffiti, een krantje en radio-uitzending om mensen uit te nodigen, we deden het allemaal.

Alle bewegingen, processen en resultaten uit de projecten kunnen samenkomen in een zit-in. Het concept zit-in is een moment waarop mensen letterlijk op de grond gaan zitten. Het ‘zijn’ zonder meer staat centraal. We drukken symbolisch op een pauzeknop. We doen dit om een bepaald onderwerp in de verf te zetten, of gewoon om het ‘zijn’ en het plezier zelf. We laten de verwachtingen, het ‘moeten’ en de bekende patronen even achterwege.

Tijdens een zit-in kunnen toevallige voorbijgangers even gemakkelijk meedoen als weer weggaan. Een zit-in eindigt wanneer de laatste deelnemer vertrekt. In de tussentijd zijn bewegingen en tegenbewegingen mogelijk, kan er muziek gespeeld worden, gegeten, gedanst, gezongen, geschilderd… Het is een moment, een symbolische ruimte waar alles kan ontstaan!

Een mooi voorbeeld van één van onze ‘Zit-ins’ was het kampvuurmoment (zowel het bouwen als genieten van het vuur) op ‘Dag van de Stilte’ op 30 oktober 2016.

Hoe willen we dat doen?

We reizen heel graag rond met onze werking. Op elke plaats werken we met materiaal dat voorhanden is om een zit-in vorm te geven. Dat kan van alles zijn, afval, stenen, zand, papier, hout, toiletpapier, meubels, planeten, etc. Met verschillende groepen ‘makers’, bouwen we samen aan de vormgeving van een bepaalde plek.

Belangrijk is dat die vormgeving alle kanten kan opgaan. Voor Re-Sit hielden we onze Zit-In op een vlot en op Dag van de Stilte zaten we allemaal rond ons kampvuur.

We houden dan ook telkens een feest/festival/party waarbij we lokale artiesten uitnodigen. Iedereen is welkom om samen met ons het moment van hoop in de toekomst, creatie en inspiratie te vieren. Iedereen kan zijn/haar talenten tentoon stellen. Niet in de zin van ‘good art, bad art’, wel om van alle ideeën één artistiek en vooral leuk geheel te kunnen maken.

Bovendien kunnen bezoekers vlaggen/kaarten/snippers/… aan de constructie hangen, met een boodschap op. Of ze kunnen hun boodschap op onze eigen postkaarten schrijven. Zo werken we ook blijvend aan verbinding met andere groepen.

Van elk bouwproces maken we beelden, filmpjes, foto’s geschreven tekst, etc. die we gebruiken voor het volgende project maar vooral voor de volgende Zit-In, op nieuwe plekken. Op die manier verandert de reizende expo voortdurend, hoewel het thema hetzelfde blijft en iedereen z’n eigenheid er kan inbrengen. Iedereen werkt dus samen aan het project en dat kan tot heel fijne en verrassende ontmoetingen leiden.


Nieuwsgierig geworden of kriebelt het om mee te doen?

Ken je organisaties (of ben je er zelf één) die ons kunnen helpen het bouwproces zo goed mogelijk te laten verlopen?

Laat dan hier je gegevens achter!

Ons team

Bart

Creatieve duizendpoot. Theatermaker. Ideeënspuier. Houdt het vuur in de pan en is eeuwig gepassioneerd door wat hij doet.

Anneleen

Manusje-van-alles. Zwerver. Ideeënspuier. Bruggenbouwer. Zet de koffie op koude dagen. Heeft haar hart verloren aan Zit-In.

Maarten

Supergetalenteerde fotograaf. Kunstliefhebber en onvermoeibare levensverbeteraar.

Heleen

Ontdekkingsreiziger. Dromer en buitensporig goede violiste. Mede-denker en medebouwer.

Pascal

Technisch wonderkind. Helpt de dromen van de jongeren ineen timmeren en knobbelen. Krijgt de vlam in elk kampvuur. Creatief podiumbouwer voor onze gasten.

Vincent

Cijfergoochelaar. Kritisch denker. Taalhumorist en fantasyfan. Gelooft in sarcasme en positiviteit.