Onze projecten /

Kom meer te weten over al onze projecten

Project 1 - Re-sit

Re-Sit was onze eersteling. Met een achttal jongeren zijn we op zoek gegaan naar hun ideale plek, hun ‘Punika-oase’. Hoe ziet die eruit, hoe ver is dit, waarom is zo’n plek belangrijk? Doorheen een aantal creatieve ateliers, zoals een radio-uitzending maken, graffiti, een pamflet schrijven, hebben ze de ganse stad Kortrijk opgeroepen om met hen mee te varen. Vijf maanden lang hebben ze hier wekelijks aan gewerkt. Op 24 mei 2015, knal in de festiviteiten van de Sinksenfeesten en de Grote Verleieding, hebben ze hun ultieme vlot gebouwd, te water gelaten en zijn ze vertrokken naar die allermooiste plek. De Bende van Re-Sit was een vat vol onstuimige energie, muziek, humor en creativiteit.

Project 2 - Stilte in tijden van Oorlog

Op vraag van de Korf vzw werkten we een tweetal projecten uit rond het thema ‘oorlog’. We gingen op zoek naar thema’s die contrasteerden met oorlog, want wij geloven ook in positiviteit in moeilijke periodes. In januari 2016 startten we met ‘Stilte in Tijden van Oorlog’. Het werd een fotoproject begeleid door fotograaf Maarten Caesens. De groep ging eerst op zoek naar boodschappen van jongeren uit de Grote Oorlog (’14-’18) via materiaal dat zij vonden in het Flanders Field museum. Deze sporen brachten zij samen en voegden er hun eigen verhaal aan toe. Ze maakten foto’s waarin zij uiting geven aan wat voor hen houvast, hoop en kracht is wanneer het moeilijk gaat. Al het materiaal (de foto’s, tekeningen,uitspraken) werd opgestuurd naar het thuisfront, voor de gelegenheid gevormd door de jongeren van de Academie Ieper (leerlingen toneel H2). Zo bereiken de verhalen alsnog hun bestemming: de jongeren van beide fronten vinden elkaar. De jongeren van de Academie antwoordden met een theatervoorstelling, onder leiding van Bart De Wildeman. Verhalen en thema’s uit de Groote Oorlog brengen we zo naar het heden. Onze crew bevindt zich aan hun eigen front. Midden in alle chaos brengen ze in beeld wat hen inspireert, motiveert, wat hen moed geeft. Zij sturen hoop naar de buitenwereld! Het beeldmateriaal (waar ook de postkaarten werden van gemaakt) en de theatervoorstelling waren een groot succes, dankzij onze helden van het positieve front!

Project 3 - Postkaartenproject

Vanuit het beeldmateriaal dat we verzamelden tijdens ons project ‘Stilte in Tijden van Oorlog’ én de tekst van het toneelstuk over het project, hebben we postkaarten gemaakt. Met deze postkaarten willen we de eenzaamheid bij mensen verbreken. De eerste postkaarten werden geschreven rond ons kampvuur op ‘Dag van de Stilte’. We hebben een samenwerkingsverband (meer zijn zeker welkom! :-) ) met het rusthuis, en zij bezorgen de postkaarten aan de eenzame ouderen. Ondertussen gaan we nog banden aan met andere organisaties (OCMW’s, …), zodat we ook andere mensen een positieve boodschap kunnen sturen! Wil je graag postkaarten bestellen voor eigen gebruik of om mee op te sturen? Contacteer ons hier

Project 4 - Muziek in tijden van oorlog

Provincie West-Vlaanderen

Het tweede project van het overkoepelende thema ‘In tijden van Oorlog’, ging van start in maart 2016 en eindigde met onze fantastische expo 3 juni! We hielden eerst enkele ‘inspiratie-workshops’ voor de jongeren (rond muziek, geluid, beeld, etc).

Na deze prachtige workshops besloten we een eindfeest/slotmoment/expo ineen te steken. De workshops hadden ons in die mate geïnspireerd dat we alle ideeën van de jongeren konden gebruiken voor de bouw van ons doolhof. In ons doolhof konden we alles, van alle projecten, samenvatten en onze bezoekers de Zit-in-bacterie laten ervaren. En we hebben erg veel mensen kunnen besmetten; niet alleen krijgen we een nieuwe medewerker er bij, ook nieuwe partnerschappen zijn ontstaan! Erg trots op onze gasten! Bedankt aan alle aanwezigheden!

We hadden de eer om samen te werken met:

 • Gèsman
 • Deze machtige band had hun hele arsenaal van muziekinstrumenten bij om samen met de jongeren te ‘jammen’. Hoewel de meeste onder de gasten geen muzikale ervaring hadden, kwamen we na een tijdje tot een experimenteel, doch symfonisch, harmonieus geheel! Merci aan de bandleden en jongeren!

 • De Stroate
 • Deze mannen willen met erg creatieve workshops hiphop een gezicht geven en zorgden er onder andere voor dat één van de jongeren een eigen mega-cool Hiphop-lied kon schrijven!

 • Joël Hollenberg
 • Deze eigenzinnige en enthousiaste artiest kreeg de jongeren aan het werk met geluid en toneelinitiatie om hun eigen remmen een beetje los te leren laten en hen te laten ‘zijn’.

 • Guy Verlinden
 • Deze briljante muzikant heeft ieder van ons kunnen ontroeren met zijn prachtige muziek. De uitgewerkte workshop ‘ Oorlogsstemmen’ boeide iedereen in die mate dat we door zijn begeleiding én de geniale ideeën van de jongeren, in minder dan een uur een strijdlied hadden geschreven!

 • Reinhard
 • Snapchatkoning Reinhard19 hield onze jongeren anderhalf uur lang geboeid aan tafel. Volg zeker ook zijn leuke werk!

Project 5 - Dag van de stilte

Fatima Heule. Samen met de mensen van Vorming Plus en onze jongeren hebben we een kampvuur gebouwd. Deze dag was erg bijzonder, want het was:

 • Een definitie van wat Zit-in is en doet: de jongeren hebben een groot kampvuur gebouwd, vanuit hun visie, hun inspiratie en kracht. Omstaanders konden ‘stilte-snippers’ in het kampvuur hangen en onze postkaarten schrijven naar eenzame ouderen. Nadien werd het kampvuur aangestoken en werden we opnieuw overspoeld door een golf van ideeën, muziek, inspiratie en FUN:perfecte ingrediënten voor onze volgende projecten.

 • De eerste postkaarten werden verkocht én geschreven naar eenzame ouderen van het rusthuis! Bovendien merkten we vanuit de jongeren een inzet, passie en enthousiasme.

 • Een kick-off van ons volgend project: we hielden letterlijk een Zit-in eenmaal het grote kampvuur was aangestoken; iedereen die aanwezig was, genoot van de warmte (letterlijk en figuurlijk), er boden zich spontaan een handvol muzikanten aan om ‘stilte-liederen’ te zingen rond het vuur, en vanuit onze gasten (samen met de muzikanten!) werden plannen concreet gemaakt voor het volgende project ‘Muziek in tijden van oorlog’!